Rots en Water is een psycho-fysiek weerbaarheidsprogramma waarin kinderen en jongeren leren op een goede manier voor zichzelf op te komen. In eerste instantie is het ontwikkeld voor jongens, maar in de praktijk blijken meiden er ook veel aan te hebben. De training bevat veel oefeningen uit bijvoorbeeld de judosport en andere verdedigingssporten. Hierdoor vinden veel jongeren het leerzaam èn leuk om mee te doen. Het Rots en Waterprogramma is ontwikkeld door Freerk Ykema, directeur van het Rots en Waterinstituut/ Gadaku Institute.
 

Rots en Water richt zich zowel op de lichamelijke als mentale ontwikkeling. Deelnemers ervaren door allerlei oefeningen met lichaamshouding en lichaamstaal aan den lijve hoe ze het contact met anderen positief kunnen beïnvloeden. Ze leren conflictsituaties uit de weg te gaan en passend te reageren wanneer het toch zo ver komt. Pesters leren zich sterk en goed te voelen zonder te pesten. Gepeste jongeren leren hoe ze pestgedrag kunnen voorkomen. Korte lontjes worden zodoende langer. Het programma wordt ondersteund door korte groepsgesprekken waarin ruimte is voor zelfreflectie en het maken van korte opdrachten.

De training bestaat uit tien groepslessen van één uur. ( Bij de training voor kinderen van 7 en 8 jaar, bestaat de training uit 7 lessen) Bij de start van het programma formuleren de deelnemers hun eigen doelen (in samenspraak met hun ouders en de trainers). Naast de lessen voor de kinderen en jongeren, krijgen ouders tijdens een aparte bijeenkomst uitleg over het programma en ervaren ze zelf een aantal oefeningen. Na afloop krijgen ouders en deelnemers een verslag hoe de training is verlopen, wat de jongere heeft geleerd en of aanvullende hulpverlening nodig is.

De training is geschikt voor kinderen en jongeren die weerbaarder willen worden en kinderen en jongeren die juist (te) snel tot actie overgaan. Een combinatie van beide ontwikkelvragen in één groep is waardevol, omdat de deelnemers van elkaar leren. De training is oorspronkelijk ontwikkeld voor jongens, maar ook meiden hebben er veel profijt van. Bij de trainingen van kinderen van 7 – 8 jaar en van
9-12 jaar werken we met gemengde groepen. Omdat boven de 12 jaar de behoeften van meiden en jongens sterker gaan verschillen, werken we vanaf het voortgezet onderwijs met gescheiden groepen. De trainers van INDUS zijn tot slot speciaal opgeleid om Rots en Watertrainingen te verzorgen voor kinderen en jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). 

Meld je kind hier aan voor één van onze Rots en Watertrainingen of neem contact op met INDUS voor nadere informatie. Kinderen of jongeren die het lastig vinden om in een groep te functioneren, kunnen kiezen eerst een individueel voortraject te doorlopen. In een eventueel natraject kan het effect van de Rots en Watertraining nog verder worden uitgebouwd.

AANMELDEN

INDUS Actieve Hulpverlening

Bamendaweg 40
3319 GS Dordrecht
t 078 – 7504407
f 078 – 7502940
info@indus-actievehulpverlening.nl

KVK 24428401
AGB code 94056106
IBAN NL87RABO0142523887
BTW NL8188.99.712.B01

Volg ons op Facebook

Training Weerbaarheid / Emotieregulatie kinderen 9-12 jaar

In september 2023 gaat er weer een training van start gericht op vergroten van weerbaarheid en emotie-regulatie voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Deze ervaringsgerichte training zit boordevol spellen en oefeningen waarbij kinderen leren hoe ze in verschillende situaties op een goede manier kunnen reageren. Opkomen voor jezelf, (h)erkennen van je emoties, samenwerken, vergroten […]

lees verder

Vacature Psychomotorisch Therapeut

Wij zoeken per direct een: Psychomotorisch therapeut met ervaring en affiniteit met onze doelgroep. We zoeken iemand die stevig in zijn schoenen staat, flexibel is, initiatief en betrokkenheid toont. We zoeken een therapeut die in staat is om zowel zelfstandig als in een team te werken en beschikbaar is voor 32 tot 36 uur per […]

lees verder

Wachttijd

De wachttijd bij INDUS bedraagt op dit moment ongeveer 3 tot 4 maanden.

lees verder