Inloggen

De veilige klas

Soms wordt een klas door de leerkracht, leerlingen of ouders als onveilig ervaren. Er wordt bijvoorbeeld veel gekibbeld, slecht geluisterd, gepest of er is veel onderlinge ruzie. Vaak lukt het kinderen dan ook niet meer goed om samen te werken of sluiten ze kinderen uit. De volwassenen die de kinderen omringen (leerkrachten, begeleiders, ouders) krijgen het tij afzonderlijk niet gekeerd.

Wat doen we?

INDUS biedt voor dit soort onveilige situaties een traject op maat, waarbij met de leerkracht wordt gekeken naar de doelen die deze klas te vervullen heeft. Op basis daarvan stelt INDUS een programma samen. Doordat INDUS een relatieve buitenstaander is, signaleren onze hulpverleners soms zaken die binnen de school niet meer opvallen. De duidelijkheid die dit schept, maakt een positieve wending weer mogelijk.
Bij alle trainingen voor scholen wordt de leerkracht actief betrokken, maar bij dit programma in het bijzonder. Voor ouders wordt een informatieve bijeenkomst georganiseerd. Na afloop van de training hebben de leerlingen geleerd naar elkaar te luisteren en samen te werken. Daar kunnen ze hun hele leven en in ieder geval hun hele schoolcarrière van profiteren. Voorwaarde is dat de leerkracht(en) en ouder(s) de geleerde principes onder de aandacht blijven brengen.  

Ervaringen

Trainer: “Het komt voor dat een leerkracht onvoldoende controle heeft over de klas, waardoor leerlingen zich onveilig voelen. In dat geval gaan we aan de slag met de leerkracht. Zodra de bron van het onveilige gevoel helder is, kunnen we met elkaar doorpakken.”

Leerkracht: “Na de training had ik beter zicht op wat de klas nodig had voor een positieve sfeer. Bovendien had ik meer inzicht in mijn eigen valkuilen. Niet alleen deze klas profiteert van deze training. Ik weet zeker dat al mijn volgende klassen er ook baat bij hebben.”

Informatie of aanmelden

Bent u geïnteresseerd in een op maat gesneden programma voor een veilige klas, neem dan contact  op met INDUS. Samen met u kijken we wat de wensen en de mogelijkheden zijn. Wij verzorgen graag een presentatie over onze aanpak.